Kerestelerimiz çam ve köknar ağacı olup menşei Ukrayna, Rusya, Romanya ve Bulgaristan’dan ithal edilmektedir.
Kereste Ölçüleri
10x10cm
200 – 300 – 400 – 600cm
8x8cm
200 – 300 – 400 – 600cm
5x10cm
200 – 300 – 400 – 600cm
Kereste nedir?
Ağacın, ticari maksatla kullanılabilir duruma getirilmiş hali. Bulunduğu şekliyle kullanılamayan ağaç, önce kesilir sonra hızar atölyelerinde kereste haline getirilir. Keresteler, sınıflandırılır, kurutulur, gerekiyorsa son işlemler yapılıp pazarlanır. Dünyada ortalama olarak, kesilen ağaçların yarısı yakacak olarak, diğer yarısı da kağıt imalatında ve çeşitli işlerde kereste olarak kullanılmaktadır. Kullanılacağı yere göre çeşitli ağaçlardan kereste elde edilir. Sertliklerine bağlı olarak bazı ağaçlar, şöyle sınıflandırılabilir.
Çok Sert Ağaçlar: Ceviz, sert karaağaç, kara salkım, karaağaç.
Sert Ağaçlar: Meşe, kayın, dişbudak, karasakız.
Orta Sertlikte Ağaçlar: Kırmızı sakız, beyaz karaağaç, bazı kavak cinsleri.
Yumuşak Ağaçlar: Kestane, sarıkavak, selvi, sedir.
Çok Yumuşak Ağaçlar: Beyaz çam, ladin, ıhlamur, söğüt,
İnşaatlık Kereste
Beton kalıp dökümünde, çatı inşaatlarında, kolon veya kiriş olarak kullanılan,çeşitli boydaki keresteleri (Kızılçam, Karaçam, Ladin ve benzeri ağaç türlerinde), projeleriniz ne kadar büyük olursa olsun kesintisiz ve sürekli olarak rekabetçi fiyatlar ile firmamızdan temin edebilirsiniz.
İnşaatlık kereste seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli birkaç unsur vardır. Kullanılacak kerestenin mekanik yönden dayanıklı olması beklendiğinden, birtakım kusurlardan yoksun olması gerekir. Kaliteli inşaatlık kereste, ağacın diri odunundan oluşmalıdır, ölü odundan (diğer adıyla sapwood) arındırılmış olması gerekir. Damar yönü, boyuna düzgün hatlar şeklinde olmalı, bünyesinde düşen budaklar veya ölü budaklar bulundurmamalıdır. Çatlaklar veya koyu lekeler de yine inşaatlık kerestenin mekanik özelliklerini etkileyeceği için istenmeyen unsurlardır.
Yeni kesildiğinde kerestenin tatlı bir kokusu olması beklenir, yüzeyi tüylenmemiş, sıkı ve parlak görünümlü olmalıdır, planyadan geçirildiğinde üzerinde sanki ipeksi bir cila varmış gibi görünmelidir. Nahoş bir kokusu var ise bu çürüklüğün göstergesidir, benzer şekilde donuk, kireçli gibi bir görünüm de kalitesiz inşaatlık kalasa işaret eder. Yıllık halkaları düzenli olmalı, düzensiz olarak şişkinlikler görülmemelidir, bu gövdede ciddi bozukluklar olduğunun işaretçisi olabilir. Yıllık halkaların sık oluşu odunun dayanıklı olduğunu gösterir, birbirinden uzak yıllık halkalar ise odunun zayıf ve çoğu zaman çürümeye elverişli olduğu anlamına gelir. Ağaç türleri içerisinde genel olarak ağır olan türler daha dayanıklı türlerdir.